Ukraina vil rekruttere soldater i landets fengsler

Ukraina sliter med å rekruttere soldater og åpner for å gi amnesti til straffedømte som verver seg til landets væpnede styrker.
Ukraina sliter med å rekruttere soldater og åpner for å gi amnesti til straffedømte som verver seg til landets væpnede styrker.  Foto: AP / NTB / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina gjør som Russland og åpner for å løslate straffedømte fra landets fengsler mot at de verver seg som soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ukrainske hæren sliter med å rekruttere nok soldater. Anslagsvis 650.000 menn i stridsdyktig alder har forlatt landet, og andre ligger lavt i håp om å unngå mobilisering.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj medga i februar at 31.000 soldater til da var drept i krigen, mens USA allerede i august i fjor anslo at nærmere 70.000 ukrainske soldater til da var drept og opptil 120.000 var såret.

Se video: Mener dette tvinger russerne til å holde seg unna

Ny lov

Onsdag stemte et flertall i Ukrainas nasjonalforsamling for en ny lov som åpner for at enkelte grupper av straffedømte slipper å sone dersom de lar seg verve.

– Nasjonalforsamlingen har stemt for frivillig mobilisering av fanger, opplyser lederen for Zelenskijs parti Folkets tjenere, Olena Sjuljak.

– Loven åpner for at visse kategorier av fanger som ønsker å forsvare landet sitt, kan få slutte seg til forsvarsstyrkene, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Javad Parsa / NTB / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Javad Parsa / NTB / NTB

Drapsdømte

Tilbudet gjelder kun for dem som har under tre år igjen å sone, og innsatte som er dømt for seksuelle overgrep, drap på mer enn to personer eller alvorlig korrupsjon, omfattes ikke av den nye loven.

Det gjør heller ikke høytstående tjenestemenn eller politikere som soner dommer, ifølge Sjuljak.

Den nye loven vil tre i kraft straks den er undertegnet av presidenten i den ukrainske nasjonalforsamlingen, samt av Zelenskyj.

Ukrainske myndigheter har tidligere kritisert Russland for å innvilge amnesti til domfelte som sendes til fronten i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russisk taktikk

At Russland rekrutterer fra fengsler og fangeleierer, har blitt omtalt ved flere anledninger siden krigen brøt ut for fullt i 2022.

Ifølge tall ABC Nyheter tidligere har omtalt, skal Russland ha rekruttert over 100.000 fanger de siste to årene.

Tallene er hentet fra ulike organisasjoner som jobber for fangers rettigheter i Russland. I tillegg til en liste med rekrutterte fanger fra Osesjkin, har en kilde fra Russlands statlige straffetjeneste og videoer fra fengsler dannet grunnlaget for tallene.

Trenden ble startet av Wagner-gruppen da deres nå avdøde leder, Jevgenij Prigozjin, lokket russiske fanger med benådning og penger mot seks måneders tjeneste i den private hæren, sommeren 2022.